project2 biljartclub reijersdambiljartvereniging reijersdamreijersdambiljartbiljartenbiljartclubreijersdambiljartverenigingreijersdam
Startpagina
leden
Links
Sponsoren
Contact
Gastenboek

BV. Reijersdam

Welkom op de Website van biljartvereniging Reijersdam Kampen



  

Historie van de club



  

Locatie en tijd

  

Wat een kwart eeuw begon als een groepje van acht mannen, dat een onderlinge competitie speelde, is uitgegroeid tot een volwassen biljartclub met +/- 30 leden.

We zijn een overzichtelijke vereniging waar gezelligheid het belangrijkst is. Dat is ook altijd het idee geweest achter de oprichting.


Op 12 september 1984 zag de biljartclub het levenslicht. Er werd alleen op zaterdagmiddag gespeeld voor het plezier. Wijlen Gerrit Jan Plender nam het initiatief tot oprichting van de club. We kwamen voor die tijd al wel regelmatig bij elkaar in het wijkcentrum, maar nu konden we ook competitie spelen. Er stond één biljart." Mede door het organiseren van nederlaagtoernooien in Kampen groeide de club langzaam maar zeker. Negen jaar geleden was de tijd rijp voor een recreatieteam dat overdag - onder de vleugels van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond, district Zwolle - zijn krachten buiten Kampen kon meten. Toen een paar jaar later een tweede biljart werd geplaatst, omdat de animo toenam, werd een tweede team ingeschreven. In 2007 volgde een derde competitieavondteam. "Er waren jongens die overdag werkten en niet mee konden doen aan de recreantencompetitie. Ze hebben zelf een team op poten gezet dat in de C4-klasse van het libre ging spelen. We noemen dat de avondcompetitie. In het eerste jaar werden zij meteen derde". In 2017 is er nog een 3e biljart geplaatst omdat er steeds meer nieuwe leden zich aan wilden melden.


Aan de leeftijden te zien lijkt BC Reijersdam een 'grijze' club, maar het tegendeel is waar. "Wij mogen niet klagen, want het aantal dertigers en veertigers groeit gestaag.

  

De Leden van Biljartvereniging Reijersdam spelen hun partijen voor de interne competitie en wedstrijden in de grote ontmoetingsruimte van Wijkcentrum Reijersdam.


De interne competitie wordt normaal gespeeld op maandag en dinsdag vanaf 18.45 uur.

De wedstrijden voor de KNBB worden op verschillende avonden en middagen gespeeld.


Gezelligheid staat bij ons uiteraard hoog in het vaandel.



  

 Webmaster: Ad Hoekman

De Biljartvereniging heeft tot op heden 26 leden.

Het maximale leden aantal staat op 36 leden.

Protocol verantwoord Biljarten

  


graphic

 

Op 21 april heeft het kabinet, tezamen met RIVM, een persconferentie gehouden over de stand van zaken met betrekking tot het corona virus (COVID-19). Voor de buitensport heeft het kabinet besloten dat er voor jeugd en topsporters enige versoepeling komt. 

 

Het bestuur van de KNBB heeft over dit onderwerp op 21 april vergaderd en kan niet anders concluderen dat er tot 20 mei niet gebiljart mag worden. Daarnaast heeft het bestuur besloten dat de Bekerfinale en het EK driebanden niet doorgaan. 

Het bestuur heeft tijdens deze vergadering ook onderstaand protocol vastgesteld dat kan bijdragen om de veiligheid te borgen wanneer het kabinet besluit om de mogelijkheid van sport gefaseerd toe te staan. Dit protocol zal dan ook worden aangepast op het moment dat het kabinet met aanvullende maatregelen en/of verruiming komt. 

 

Inleiding

 

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond is de overkoepelende organisatie van alle keusporten in

Nederland. De KNBB is aangesloten bij NOC*NSF. De volgende keusporten zijn ondergebracht bij de KNBB en worden in het protocol aangeduid als biljarten (ook al worden soorten als 5-pins, golf, backball e,d, niet specifiek benoemd, is dir protocol ook prima daarop toe te passen):

  • Carambole op zowel de kleine als de grote (match)tafel; 
  • Driebanden op de matchtafel ;
  • Biljart Artistiek;
  • Pool; Snooker.

 

De KNBB heeft al in een vroeg stadium (nog voordat de horeca door het kabinet gesloten werd) besloten de competities stil te leggen. Hiermee dragen wij bij aan de bescherming van de meest kwetsbare groepen en waken voor de gezondheid en de veiligheid in de samenleving.

 

Tegelijkertijd zien wij ook het belang in van sport en bewegen en voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Daarnaast wordt de roep van onze leden en accommodaties steeds luider om gecontroleerd en onder strikte voorwaarden hun sportieve leven te hervatten. 

 

Om bovenstaande redenen en op aanwijzing van VWS en NOC*NSF is dit protocol tot stand gekomen. 

 

Voor alle disciplines geldt dat er tijdens biljarten geen sprake is van fysiek contact tussen de sporters en/of hun begeleiders. Sporters en doelgroepen zijn onder te verdelen op basis van het risicoprofiel.

  • Deelnemers aan het wedstrijdaanbod zijn in het algemeen onderworpen aan een laag risico;
  • Functionarissen zoals arbiters, trainers, wedstrijd- en teamleiders hebben een iets hoger risico door meerdere contactmomenten, maar vallen nog steeds onder een laag risicoprofiel;
  • Wedstrijdspelers in de leeftijdscategorie 70+ zijn meer kwetsbaar (hoger risico);
  • Bovenstaand geldt ook voor wedstrijdspelers in alle leeftijdscategorieën met gezondheidsklachten;

 

Daarnaast zijn er nog personen die indirect aan de KNBB/biljartsport zijn gerelateerd. Te denken valt hierbij aan medewerkers/beheerders/vrijwilligers van accommodaties. Zij dragen een hoger risico door meerdere contactmomenten. Alle overige personen dragen een laag risico. Wij volgen het beleid van VWS, EZ en NOC*NSF.

 

Voor alle hierboven genoemde personen geldt dat zij zich moeten houden aan de RIVM-richtlijnen.

 

Preambule

 

  1. Bij KNBB-sportactiviteiten is er geen sprake van fysiek contact tussen sporters onderling en met hun begeleiders, trainers of functionarissen zoals arbiters;
  2. Betreffende het z.g. 1,5 meter criterium bestaat er sinds 2009 een accommodatierichtlijn vastgelegd door NOC*NSF, VWS en KNBB in het Handboek sportaccommodaties. In deze richtlijn is de afstand van de speler tot de tafel alsmede de afstand tussen twee tafels vastgelegd. Deze afstand bedraagt minimaal 1,5 meter maar bij voorkeur meer ruimte tussen de tafels. De KNBB volgt deze richtlijnen. 
  3. Onze voorwaarden en maatregelen moeten helder en hanteerbaar zijn voor alle sporters en alle personen die direct betrokken zijn bij de beoefening van de biljartsport;
  4. Daar waar sprake is van specifieke vergunningen moeten de voorschriften van de overheidsorganisaties zoals RIVM, overheid, gemeente en provincie worden opgevolgd;
  5. Voor specifieke maatregelen verwijzen wij naar branche specifieke voorschriften voor horeca en andere lokaliteiten zoals biljartcentra in eigendom, gehuurde sportaccommodaties en commerciële accommodaties.

 

Voorschriften

Onderstaande voorschriften hebben betrekking op alle wedstrijden die onder auspiciën van de KNBB worden gespeeld en zijn een advies voor ook de recreatieve beoefening. De biljartsport vindt plaats in vele verschillende type accommodaties (not for profit) en ook horecagelegenheden. Er zullen ook gemeentelijke voorschriften gelden bij deze accommodaties. 

 

Risico’s

 

Deelnemers aan het wedstrijdaanbod en aan recreatieve beoefening zijn in het algemeen onderworpen aan een laag risico omdat er nauwelijks contactmomenten zijn. Biljarten is dus betrekkelijk veilig mits er maatregelen getroffen en gehanteerd worden. 

 

We gaan ervan uit dat alleen gezonde personen sporten – en dat proberen we te bewerkstellingen met de eisen dat ze geen klachten van covid-19 mogen hebben, en ook geen huisgenoten met koorts en/of benauwdheid – en dat als zij goede handhygiëne toepassen de kans wel heel erg klein is dat iemand covid-19 heeft en besmettelijk is en dus dat er kans op transmissie is.  Om dit hele kleine risico af te dekken is een flesje handgel dat tussen de beurten door gebruikt kan worden niet noodzakelijk.

               

Door de volgende uitgangspunten te hanteren worden de risico’s beperkt:

 

  • Bij de aanvang en afloop van de partij worden geen handen geschud;
  • De keuze-trekstoot of leg wordt niet uitgevoerd volgens de wedstrijdreglementen van de KNBB. Zolang  de risico’s bestaan, wordt de beginnende speler aangewezen door middel van tossen. Of in onderling overleg kan worden bepaald dat beide spelers de keuzetrekstoot/Leg om de beurt uitvoeren.  Een aangepaste keuze-trekstoot of leg waarbij de spelers met een tegenover elkaar staan wordt afgeraden omdat hiermee een groter deel van de vrije loopruimte in beslag wordt genomen, met een negatieve invloed op het naleven van de 1,5 meter regel.
  • Ballen, banden, hulpstukken (pins, rest, brug, e.d.) worden vooraf en na afloop gedesinfecteerd; 
  • Lakens dienen vooraf en na afloop van een partij of training te worden gereinigd. Advies dit met een oplossing van water en alcohol (minimaal 65% alcohol, maar bij voorkeur hoger) aanbrengen met een plantenspuit (nevel) en voorkom dat het laken nat wordt.
  • Iedere speler gebruikt zijn eigen materiaal (keu en krijt) en neemt deze altijd mee terug naar zijn stoel; 
  • Als er toch een keu en krijt van de speellocatie gebruikt wordt dient deze vooraf en na afloop gedesinfecteerd te worden;
  • Voor extra veiligheid kan een speler er voor kiezen om met een desinfecterend middel voorafgaand aan en na iedere beurt zijn handen te desinfecteren. 
  • De arbiter gaat zover mogelijk van de tafel staan;
  • Er staat altijd maar één speler tegelijk aan de tafel;
  • Als er geen arbiter aan tafel staat, moet het tellen gebeuren door de schrijver of de spelers zelf bij voorkeur met een app of hun eigen smartphone;
  • De tegenstander moet plaatsnemen op minimaal 1,5 meter afstand van de andere speler en tafel;
  • Pas als de speler is gaan zitten, mag de tegenstander opstaan en de beurt vervolgen;

 

 

 

Aanvullende voorwaarden  

Voor (gemeentelijke) sportaccommodaties waar een biljartvereniging deelhuurder is zoals sporthallen, multifunctionele sportaccommodaties en sportkantines.

 

  • Bij een training mogen maximaal 4 spelers en de trainer aan tafel zijn. Wel letten op het 1,5 meter criterium;
  • Recreatief spelen met maximaal 2 spelers per tafel;
  • Toiletten dienen na ieder gebruik te worden gedesinfecteerd;
  • Eventueel aanwezige luchtbehandeling zoals airco dient bij voorkeur naar buiten te blazen of uitgezet worden;
  • Aanbevolen wordt dat biljartaccommodaties aparte dagdelen voor 70+ers reserveren. 

 

Aanvullende RIVM-voorwaarden (voor iedereen)

 

  • Was voor en na het spelen je handen;
  • Schud geen handen;
  • Na toiletbezoek verplichten handen wassen;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elle boog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg op een veilige plek;
  • Blijf altijd thuis bij gezondheidsklachten en ook als iemand in jouw huishouden koorts ( 38 graden +) en/of benauwdheidsklachten heeft. 

 

Tenslotte

 

  • Dit protocol kan ook gebruikt worden door spelers en biljartverenigingen die geen lid zijn van de KNBB. Wij zullen dit protocol dan ook plaatsen op onze website.
  • Uiteraard hebben wij ook veel vertrouwen in het gezonde verstand van onze leden en gaan ervan uit dat zij letten op hun eigen gezondheid alsmede de gezondheid van andere biljarters.
  • Als er aanvullende voorwaarden van overheid of andere branches komen, kan dit protocol worden aangepast. 
  • Indien voorwaarden vanuit de overheid worden aangepast, zal de KNBB ook haar reglementen aanpassen voor zover dit ons is toegestaan. 

 

 

Let wel: er mag pas gebiljart worden in welke vorm dan ook op het moment dat het kabinet het besluit heeft genomen dat het is toegestaan!

 

 

 

 

Nieuwegein 21 april 2020. Eerste versie

Nieuwegein 6 mei 2020, Tweede versie


www.biljartclubreijersdam.nl